Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Celebrem l’Any Bertrana amb la ...
 
Divendres, 17 de març de 2017

Celebrem l’Any Bertrana amb la conferència “Aurora Bertrana, viatgera literària”

A càrrec de M. Àngels Cabré


Xerrada Aurora Bertrana

La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2017 com a Any Bertrana, amb motiu dels 125 i 150 anys del naixement d'Aurora i Prudenci Bertrana, dos escriptors que, més enllà de la seva vinculació familiar com a pare i filla, reflecteixen, de manera complementària, un enorme ventall d’aspectes de la cultura i la literatura catalanes del segle XX.

La Biblioteca Pública de Lleida se suma a aquest esdeveniment amb la conferència “Aurora Bertrana, viatgera literària”, que oferirà M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere. L’objectiu és donar a conèixer la vida d’aquesta escriptora nascuda a Girona l’any 1892, que destaca per la seva vida aventurera i el seu cosmopolitisme. A través de Cabré, coneixerem com els seus inicis com a violoncel·lista la van portar a fundar la primera jazz band de dones d’Europa, o com la seva faceta literària la va dur a escriure a la premsa, publicar novel·les i cultivar amb excel·lència la literatura de viatges. Als anys 30 van veure la llum dos dels seus títols més emblemàtics Paradisos oceànics –fruit de la seva llarga estada a la Polinèsia- i El Marroc sensual i fanàtic. Dona d’esquerres i feminista, la Guerra Civil la va obligar a exiliar-se a Suïssa. Va morir a Berga l’any 1974 i la recordem, sobretot, com un esperit lliure.

M. Àngels Cabré és escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar la cultura feta per dones. Ha publicat obres de novel·la, poesia i assaig, i va ser guardonada amb el 33è Premi d’Assaig Josep Vallverdú el passat 2016 amb l’obra Miralls creuats de Roig/Capmany. Col·labora habitualment als mitjans de comunicació (La Vanguardia, El País, Ara, RNE…) i imparteix conferències sobre temes relacionats amb les dones i la cultura.

“Aurora Bertrana, viatgera literària”, a càrrec de M. Àngels Cabré.
Dia: dijous 23 de març
Hora: 18.30 h.
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca Pública de Lleida (Rambla d’Aragó, 10).
Gratuït.

Us hi esperem!